Bloggstart och jobbig svenska

torsdag, 5 juni 2008

Då var det äntligen dags att dra igång min lilla blogg!

Själva utseendet på bloggen är i stora drag klart, även om det är högst troligt att småsaker kommer att ändras här och där. Henriks Fotohörna är dessutom helt omgjord, dels funktionsmässigt men även utseendet för att matcha bloggen.

Många små saker har strulat som det brukar när man grejar med webbsidor i stora projekt men inget kan mäta sig med att översätta texter från engelska till svenska.

Jag har använt två färdiga lösningar till sidorna, WordPress för bloggen och Zenphoto för fotogalleriet och dessa båda är naturligtvis skrivna på engelska. Detta tycker jag är utomordentligt bra eftersom engelskan är överlägsen svenskan för det mesta, men det kanske inte är det bästa när man i övrigt skriver på svenska och riktar sig till de som pratar svenska.

Hur som helst började jag klura på hur översättningen skulle gå till och såg direkt att WordPress redan hade extra filer för svenska så där skulle det ju inte bli några problem… eller? Efter att ha följt instruktionerna fick jag svenska på sidorna där jag administrerar bloggen (där jag egentligen vill ha engelska) och några få ord på svenska i själva bloggen (där ALLT bör vara svenska). Det visar sig att det tema jag utgått från för utseendet måste man översätta själv i filernas kod. Inte direkt världens roligaste syssla, och dessutom kan man ju heller inte snabbt byta till engelska om man skulle vilja nån gång. Nu bör det vara någorlunda översatt i själva bloggen åtminstånde, men hittar ni fel nånstans kontakta mig om det.

Sen över till fotogalleriet och Zenphoto.

Nyaste versionen av Zenphoto ska tydligen fungera som WordPress när det gäller översättning, att man lägger dit ett par extra filer med den översatta texten. Problem nummer ett är att det inte finns några svenska filer, så det får man skapa själv genom att översätta knappt 1000 textsnuttar från engelska till svenska. Inte det minsta kul.

När jag sedan hade översatt det som var viktigast och det som gick snabbast drog jag igång ett test och det verkade funka alldeles utmärkt – på administrationssidan! På själva fotogalleriet hände det inte ett jota. Efter ytterligare lite forskning på nätet fick jag veta att det är en bugg i senaste versionen av Zenphoto och att det bör fungera om man installerar den nyaste icke-officiella versionen (får se när jag orkar).

Det var i stora drag det hela. Visst verkar det skoj att vara webbmaster? Tur att man har gott om tålamod (om man bortser från vissa utbrott och fula ord).

Glöm inte att kolla in Fotohörnan, rösta på bilder och skriv kommentarer!Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_5885
IMG_3887
DSC_1230
DSC_1050
DSC_1368
IMG_2096
oIMG_3190
DSC_2338
DSC_1118
Arkiv
Kategorier