OS – helt slut

söndag, 24 augusti 2008

Hämta lite fika först, för det här kommer ta ett tag att läsa.

Det har varit två kämpiga veckor, men nu är både OS och jag helt slut. Även om det är jätteskoj med sport på hög nivå så är det nog för det bästa – för Sveriges skull.

För de flesta svenskarna i OS har det säkert gått rätt bra om man ser till deras kapacitet. Men för de få stackarna som har pekats ut som medaljhopp – som på något mystiskt sätt blir fler ju längre tiden går utan medaljer – verkar all otur och mjölksyra komma på en och samma gång.

Guld för Fredrik Lööf/Anders Ekström bara de höll sig före britterna, och för silver behövdes bara att man inte kom över 7 placeringar efter Brasilien. De kom naturligtvis sist och fick brons. Ribban ramlade ner för Linus Thörnblad i höjdkvalet för att mattan låg för nära ställningen, Karolina Klüft hade svårt att hitta plankan då tränaren hade fifflat med hennes ansats… och sen hade vi Magnus Arvidsson. Nu hann visserligen Olssons Studio före med denna underbara intervju, men här kommer huvudingredienserna som även kan ses som en liten sammanfattning av detta OS för svensk del:

——————————————-

Magnus Arvidsson, strax efter kvalet i spjuttävlingen (sammanfattning, inga exakta citat):

 • Långt uppehåll, man kommer av sig lite, tappar tändningen
 • Konstiga förberedelser, uppskjutet en timme
 • Väldigt regnigt, man blir halvslak i kroppen
 • Väldigt halt på banan
 • Spjuten tun… (första gången avbryter han sig mitt i bortförklaringen)
 • Lindningen där man håller blir väldigt hal
 • Spjuten blir tyngre… en hel del
 • Framför allt halt på lindningen och marken man springer på

Reportern:
Nu ligger du sexa efter din kvalgrupp. Nu blir det en nervös väntan, vad känner du?
Arvidsson:
”Det kommer ju vara precis på håret.” (det berömda håret…)
”Ska man vara säker på att gå vidare ska man ju kasta längre.” (så fungerar det ja…)
”Kommer jag inte vidare har jag haft väldigt mycket problem i år, det får man väga in liksom.” (måste ju gardera sig, ifall att…)

Reportern:
– Går du vidare så öppnas det ju stora möjligheter?
Arvidsson:
”Ja, verkligen. Verkligen.” (realistisk och positiv hela vägen…)

——————————————-

Jag undrar förresten om inte Fredrik Kessiakoff (mountainbike) glömt plocka bort de 1,8 gram tunga skruvarna från cykeln. Lite synd faktiskt, annars hade han förmodligen vunnit istället för att komma 17:e.

Det gick inte så bra för mig själv heller i detta OS. Kände mig verkligen ur form, missade viktiga tv-tider, orkade inte vara uppe på nätterna och hade otroligt svårt att hitta vem som skulle tävla när och i vilken kanal.

Som tur är finns det ju Internet nu för tiden, där all information står och som uppdateras dygnet runt. Hur svårt skulle det vara att hitta en kortfattad, lättöversiktlig tablå över vilka grenar och tider som gällde varje dag? Gärna med en liten svensk flagga i kanten så man visste om man skulle heja på någon också. Och OM man nu mot förmodan skulle missa en match eller ett lopp för att man behöver sömn eller faktiskt utföra arbete på jobbet så finns ju SVT Play. Denna underbara funktion där man kan se sändningarna live, men framför allt se alla små intervjuer och viktiga händelser i efterhand.
Detta OS-år skulle gå som en dans!

MEN…

Inte ett jäkla jota har jag fattat eller hittat om vad som komma skall på tv!
Nu kanske det är jag som är lat, men jag tycker på något vis att man inte ska behöva leta runt på svt.se i timmar för att hitta en kortfattad lista över hålltider.

Nåja, det löser man ju lätt genom att oavbrutet titta på OS i 12 timmar per dygn – då kan man väl inte missa något? Jodå, för det finns ju två kanaler.

Men missar man något så hade vi ju SVT Play, och hela SVT:s sida för den delen? Superbra!

Sagt och gjort. Jag missade Jörgen Perssons åttondelsfinal och ville hemskt gärna se hela den utan att innan få reda på hur det hade gått. Hur gör man då? Först måste man undvika alla nyhetssidor på Internet, samt absolut aldrig slå på text-tv, eller tv:n överhuvudtaget. Sen krävs lite flyt på jobbet också, att ingen där säger hur det gått.
Efter det kommer det kluriga:

 • In på SVT:s OS-sida
 • Håll ett papper för bilden så man inte ser några rubriker
 • Bläddra längst ner på sidan så man undviker de senaste nyheterna
 • Lämna en pytteliten glipa längst ner vid papperet
 • Bläddra sakta uppåt tills man ser länken till hela matchen i SVT Play
 • Klicka och njut

Däremot uppstår ett litet problem strax innan ”Klicka och njut”. Nötterna på SVT har naturligtvis döpt länken till ”Se Persson vända och vinna”. FÖR F-N SVT!

Andra trevliga länkar att kolla in den dagen:
”Wariner missade guldet – Wissman sist” – final för Johan Wissman på 200m, ska bli spännande att se.
”Evoras guldhopp på 17,67” – undra hur det gick i trestegstävlingen?

Detta förbannade Internet där ALL information står.

Övriga OS-relaterade saker:

BMX var med för första gången i OS. Jag såg både herr- och damfinalen och blev ganska chockad. Fy sjutton så snabbt de paddlade på med sina små cyklar! Såg rent av livsfarligt ut, och mycket riktigt så stöp hälften i backen också.

Jörgen Persson. Vad ska man säga? Solklart bästa svensk i OS (silver-cyklisterna får ursäkta). De som har spelat bordtennis över nybörjarnivå (dvs att man kan returnera en skruvad serve) vet att man måste vara extremt duktig för att kunna spela på Jörgens nivå. Helt otroligt säger jag bara – speciellt för en 42-åring.
Tänk om J-O Waldner hade varit med också. Eller som Staffan Lindeborg sa efter att Jörgen Persson tagit sig till semi: ”Jag säger till Jan-Ove Waldner: Varför slutade du? Varför Waldner? Varför? Varför?”.

Chansen för Sverige i framtida OS är nog att utöka befolkningen till minst 60 miljoner.
Och helst ska deltagarna vara 42 år också…Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_5405
IMG_1680
IMG_2203
IMG_4351
DSC_1292
DSC_0632
DSC_1210
DSC_4009
DSC_5869
Arkiv
Kategorier