Textning, hur svårt kan det vara?

torsdag, 18 september 2008

Ska man verkligen behöva göra allting själv för att få det bra?
Börjar tröttna rätt rejält på folk som inte gör sitt jobb ordentligt. Senast i raden, och det jag stör mig på gång efter gång, är textningen till amerikanska program där folk ska röstas ut. Två utomordentliga program i den stilen är American Idol och So You Think You Can Dance?.

När programmen har gått så långt att man har sina favoriter är utröstningarna oftast jättespännande, om man nu struntar i att titta på teven vill säga. För när programledaren säger ”The person leaving us tonight is…” så skrivs det i svenska textningen ”Den som lämnar oss ikväll är… Will”.

Varför?! Varför skrivs namnet ut innan det är sagt? Och vad gör de tre punkterna där? Blir det verkligen så mycket mer spännande med dem?

Jag kan inte för mitt liv fatta hur de som textar tänker. Visst, ibland gör de ju faktiskt rätt, men hur ska man veta om det blir rätt eller fel den här gången? Man blir ju tvingad att blunda eller hålla för texten varenda gång för att vara säker på att inte förstöra spänningen.

Apropå textning i andra sammanhang, till exempel komediserier. En störande sak där är när det är så uppenbart att den som textar inte har sett avsnittet (och ibland inte ens serien). Syftningsfelen kan bli ganska grova när det ofta är ironi där man samtidigt måste ha den visuella humorn.

Hur som helst… American Idol har jag nämnt. Där förstår jag fortfarande inte hur amerikanerna kunde rösta ut Michael John så tidigt. Han och David Cook skulle varit i final. David Archuleta däremot… ja du, han borde ha åkt hem tidigt och växt till sig lite till nästa år.

Svenska Idol som nyss har dragit igång måste jag ju också säga något ord om. Nya juryn är hittills betydligt bättre än den gamla, och Anders Bagge är ju bara för härlig. Sitter och sjunger med, hur illa det än må låta från den stackaren som står och skämmer bort sig i tv, och hanterar de flesta människorna på ett bra sätt. Ibland kan det väl från juryn slinka ut något lite på gränsen till onödigt elakt, men det är långt ifrån den tävlingen med ”coola one-liners” som förra juryn körde med. Usch, då var det ju pinsamt uppenbart när Swartling eller Breitholtz hade suttit hela dagen och filat på nån töntig kommentar som de satt och väntade med tills den passade in på nån tävlande.

I övriga nyheter har jag fyllt fyra A4-sidor med anteckningar jag hade i mobilen sen Egyptenresan som hände i början av april. Nån blandning av dagbok och stödanteckningar som jag mödosamt plitade ner i mobilen medan jag var i Egypten och tänkte sedan smidigt maila dem till mig själv när jag kom hem. Självklart tillät inte mobilen det, så det blev till att skriva av de 15500 tecknen på datorn istället.

Hur som helst kommer det nog åtminstånde några små historier från resan in på bloggen så småningom. Bilder från resan finns ju redan i min fotohörna för de som vill kolla.

Just ja, sen har ju ett fint självporträtt dykt upp längst upp på bloggen också. Min lilla Mii-avatar från Wii.Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_5929
DSC_1422
DSC_1428
DSC_6096
DSC_5113
DSC_1401
DSC_0984
DSC_3281
DSC_1133
Arkiv
Kategorier