Tandkräm och ordlistor

onsdag, 1 oktober 2008

Såg reklam på tv för någon dag sedan som handlade om tandkräm och tänkte att det kunde vara något för bloggen. Inte för det är så intressant med just tandkräm kanske, utan snarare alla de olika sorters tandkräm som finns och hur jag alltid undrat varför de inte gör en tandkräm som ”kan” allt.

Hur som helst började jag skriva en liten påminnelse till mig själv i mobilen. I de flesta fallen har jag på läget där man slipper trycka en tangent flera gånger för att få en viss bokstav, utan man låter mobilen själv slå upp ett ord som passar ur ordlistan. ”Tandkräm” tänkte jag skriva. Mobilen skrev ”tandlpa?” och jag tänkte att det var då fan att man måste skriva ett ord i taget i ett sammansatt ord. Inte ens när det det gäller ordlistor går det att undvika särskrivning!

Det är kanske bara att inse att särskrivning börjar bli så vanligt så det blir normen. Tycker fortfarande det är helt förjäkligt att folk inte kan skriva rätt, men men… så länge folk inte talar som de skriver. Då ni… uj uj.
Man får väl se det positivt och tänka att om alla svenskans ord särskrivs lär ju ordböckerna minska i storlek ganska drastiskt. TandkrämstubDagens 125000 ord eller var det är i Svenska Akademiens Ordbok kommer säkert att kapas till en fjärdedel eller så. Snart kanske man kan dela ut ett dubbelsidigt A4 till dem som ska lära sig språket.

Tillbaka till mobilens ordlista nu. Tandkräm är knappast det första ordet som inte finns med i min mobils ordlista, det verkar snarare som att min mobil är lite halvsenil och tappar bort ord ibland. När jag satt där och svor över att inte mobilen lydde kom jag på att jag kanske inte alls skulle blogga om tandkräm, jag skulle ju naturligtvis skriva om mobilens idiotiska ordlista!

Sagt och gjort… jag började därmed skriva ytterligare anteckningar i mobilen inför blogginlägget. Jag plitade in ”ordlista”, trodde jag åtminstone. Mobilen skrev naturligtvis in ”msekista”, förmodligen mest för att reta mig.

Tillslut vet jag inte riktigt vad det blev av det här blogginlägget men min originalidé kunde jag inte släppa helt, så jag designade min egen tandkrämstub som ni ser här bredvid.

Den tandkrämen i några olika smaker väntar jag på, slipper man tänka så mycket i affären.Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_1212
DSC_4008
DSC_0227
DSC_1217
DSC_4149
DSC_2290
IMG_3923
IMG_3417
DSC_3213
Arkiv
Kategorier