SJ, gamle vän…

söndag, 1 mars 2009

Det här blogginlägget kommer visserligen nästan en vecka försent, men med tanke på att det handlar om SJ så känns det inte helt opassande med en rejäl försening.

Att uttrycket ”det går som tåget” inte kommer från SJ:s tåg, det är jag säker på vid det här laget. I måndags när vi åker hem från Leksand till Skara – fast bara till Skövde med tåg – så händer följande:

Vi har byten i Borlänge, sedan Sala och sist Katrineholm. Redan vid första bytet kommer tåget 35 minuter sent, på grund av att ”väder och vind har slitit av två slangar under tåget”. Det är åtminstone den officiella historien som vi får höra. Personligen tror jag mer på att nån idiot har klantat sig och att slangarna slitits av när de hängt för långt ner mot marken.

I Sala har vi enligt biljetterna 12 minuter på oss i bytet och vi inser att det ser ordentligt kört ut. Ingen information kommer mer än att en enda stackars konduktör ska kolla på samtliga resenärers biljetter för att få reda på var alla ska byta. Varför detta inte går att få fatt på via en snabb sökning i systemet övergår mitt förstånd. Jag menar, vad är vitsen att boka biljetter mellan två resmål när SJ ändå bara verkar köra runt på måfå?

Konduktören meddelar visserligen innan att han inte kan svara på några frågor om byten och hur det ska bli, men lik förbaskat kan inte folk följa instruktioner. Jag har förmodligen aldrig i hela mitt liv sett någon mer stressad människa än denna konduktör. Det handlade säkerligen om minst 7 vagnar han skulle igenom och många hundra passagerare.

Strax innan Sala får vi äntligen reda på hur detta ska gå till för våran del. Vi får fortsätta med detta tåg ända till Stockholm! I halv panik börjar vi kolla på en karta hur långt det kan vara till Stockholm och jag räknar snabbt att i värsta scenariot blir vi över tre timmar sena och inte är i Skövde förrän 23.30 istället för 20.10.

Från kl. 15.50 när tåget skulle gått från Borlänge fram till ca 18.45 när vi rullar in på Stockholms station har vi varit på helspänn, inte fått reda på ett smack om vad som kommer att hända och resan har knappast blivit som vi tänkt oss.

5 minuter innan Stockholms station får vi tillslut meddelande om att vi ska bege oss till kunstjänst för att få nya biljetter. Vi halvspringer dit för att vara bland de första och får som tur är X2000-biljetter och dessutom behöver vi bara vänta i en knapp halvtimme. Härifrån går det ganska bra och vi anländer i Skövde ”bara” en timme försent.

Kan man få en värre tågresa?
Med SJ? Inga problem!

Tåget vi egentligen skulle ha bytt till i Sala fick vi senare höra hade slutat fungera helt. Ironiskt nog är det vårat tåg från Stockholm som hämtar upp 150 passagerare i Katrineholm från just det tåget. De fick för övrigt ingen sittplats…Lämna en kommentar

En kommentar till “SJ, gamle vän…”

  1. Jenny skriver:

    Men vi fick ju värdecheck för förseningen. Det var de snabba med iallafall 🙂

Henriks Fotohörna
DSC_2856
oIMG_2839
DSC_5724
DSC_1114
IMG_3721
DSC_0837
DSC_1150
DSC_1278
DSC_1671
Arkiv
Kategorier