Livet efter IPRED

fredag, 3 april 2009

IPRED-lagen i full gång och rapporterna haglar om att Sveriges internettrafik har minskat rejält. Alla är dock inte lika eniga, och all trafik på internet är inte olagliga fildelningar heller. Egentligen spelar det ingen roll.

Det är klart många blir skrämda av den nya lagen så här i början, väntar och ser vad som hända skall, men förmodligen återgår allt sakta men säkert så småningom.

Kommer folk att köpa mer musik nu?

Knappast…

För alla ungdomar som vant sig vid att man kan hitta allt gratis via Internet, kommer det snarare bli så att de flesta hittar anonyma sätt att fildela. Många kommer även att avstår från att ladda ner allt skräp. Det mesta tar man ändå bort direkt eller lyssnar/tittar på bara en gång. Får man inte ladda ner skräp kan man ju alltid ägna mer tid åt att slösurfa, titta klipp på Youtube, blogga och glo runt på Facebook.

Kommer musiker och författare att tjäna mer pengar nu?

Troligtvis inte. Om de nu inte tar tag i saken och börjar anpassa sig och sälja sina alster på ett sätt som konsumenterna är villiga att betala för.

De som kommer tjäna på IPRED-lagen är förmodligen de som redan nu tillhandahåller tjänster för att bli anonym på nätet så man kan fortsätta fildela, eller tjänster där man kan köpa och ladda ner musik, film och spel smidigt och för överkomliga summor.

Varför ska det förresten vara en självklarhet att kunna leva på att göra musik eller skriva böcker? Det borde väl vara som med allt annat att man måste ha en vara eller tjänst som antingen är bra eller billig för att den ska sälja. Det är bara att anpassa sig till marknaden. Överlever man inte på det man tjänar, ja då får man hitta sig ett jobb med fast lön istället.

Hur ser det ut idag?

Om man idag följer en massa tv-serier, vad händer då om man…

  • vill se en serie som inte visas i Sverige?
  • vill se en tidigare säsong av en serie?
  • vill se ett avsnitt som man missat, som inte går i repris?

Vi här i Sverige får se Amerikanska tv-serier ibland några månader efter de sänds i USA. Vad skulle hända om t.ex. OS sänds en månad efteråt i svensk tv. Ett ”litet” ramaskri månne?

Nä, nu när man kan få reda på det mesta via Internet så är det en självklarhet att man även ska kunna se och lyssna på det mesta från andra länder.

Vad borde finnas istället?

Hoppas att lagen kommer att snabba på utvecklingen av framtidens tjänster. Personliga radio- och tv-kanaler där man betalar en viss summa i månaden och kan därefter välja fritt vad man tittar och lyssnar på.

Samma sak, fast bättre

Fildelning som den ser ut idag är ibland allt annat än bra och enkelt. Det som finns att ladda ner är det som andra delar med sig av, och det är oftast det mest populära just nu. Det kryllar av virus, dålig kvalitet och felaktigheter.
Jag tror vanligt folk mycket hellre vill ha en laglig och enkel tjänst. Till ett rimligt pris naturligtvis, kanske något sånt här:

  • Köpa enstaka låtar för 1-10kr/st eller ett album för max 5kr * antal låtar
  • Köpa enstaka avsnitt av en tv-serie för max 5-8kr/avsnitt (beroende på längd) eller köpa en säsong för 3-5kr * antal avsnitt
  • Priserna ska naturligtvis gå ner med tiden

Vissa tjänster jag nämner kanske redan finns. Men om jag inte vet om dem, vad gör de för nytta då?Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_4899
DSC_1299
DSC_4083
DSC_1438
DSC_0909
DSC_1257
IMG_0850
DSC_2810
DSC_0995
Arkiv
Kategorier