Lösning av problemet med olaglig fildelning?

söndag, 26 april 2009

De flesta som fildelar har nog inga problem att betala lite extra för bredbandet om de då fick ladda ner lagligt. Det skulle kunna finnas abonnemang i olika prisklasser beroende på hur mycket bandbredd man utnyttjar per månad, inte bara vilken hastighet man har på bredbandet. Ett ännu bättre alternativ är att man betalar en fast summa per GB, lite som minutavgift för telefonsamtal.

Största hindret blir förmodligen att det inte går att använda de fildelningsplatser som finns idag. Om vi i Sverige betalar extra för att upphovsmännen ska få betalt, då måste det även noteras vad just vi laddar ner. Det finns ingen chans i världen att detta går att utföra på världens alla ”olagliga” fildelningssidor som finns nu.

Då måste det alltså skapas en eller flera platser där, precis som det är just nu på Internet, ”allt” är tillgängligt. Tillgängligt för dem som betalar den extra avgiften för bredband vill säga. Och här ligger nog det stora problemet. Vem ska lägga till material på denna nya, lagliga sida? Det kan ju inte fungera som tidigare att privatpersoner runt om lägger upp och delar ut saker, utan nu krävs det förmodligen att jättarna som säljer musiken, filmerna och visar tv-serierna ställer upp. Hur ska vi annars få tillgång till exempelvis tv-serier från USA direkt efter de har visats?
Det ska nog till nånting i stil med att antingen är upphovsmännen med och får pengar, eller så får de räkna med att deras verk laddas ner illegalt – utan att de har rätt att stämma folk.

Om nu detta på något sätt går att utföra så kommer det vara enkelt att dela ut pengar till rätt personer. Systemet räknar alla nedladdningar och utifrån den extra bredbandsavgiften som kommit in delas sedan pengar ut rättvist till upphovsmännen.

Tyvärr blir det väldigt orättvist till en början om det bara är svenskar som ska betala för sig. Man får ju hoppas att resten av världen hakar på, någonstans måste det ju börja.Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_1499
IMG_2318
IMG_1557
IMG_4027
IMG_3612
DSC_1100
IMG_3312
DSC_2286
DSC_4319
Arkiv
Kategorier