Wii 2 – Gör det bra nu Nintendo!

fredag, 15 april 2011

Det börjar ryktas och spekuleras om Nintendos nästa konsol som ska ta över efter Wii. Jag tänkte passa på att ventilera lite tankar om detta och som bonus hoppas jag att jag kan börja skärpa mig med bloggandet igen.

För det första är jag helt säker på att konsolen inte kommer att heta ”Wii 2”, när den än kommer. Förstår dock att det är praktiskt att köra med det tills man vet mer och jag kunde inte låta bli att själv haka på i titeln på inlägget. Jag är fortfarande skeptisk till att ryktena stämmer, alltså att Nintendo inom några månader kommer avslöja sina planer på nästa konsol som sedan ska släppas innan jul 2012. Det vore visserligen hög tid för Nintendo att göra något, speciellt eftersom de hela tiden har legat långt efter rent grafikmässigt i många år nu.

Har man som jag växt upp med Nintendos konsoler och spel kan man ändå inte låta bli att hoppas lite när det ryktas om något nytt. Detta trots att jag har varit grymt besviken på både GameCube och framförallt Wii.

Två saker står ut ordentligt när jag tänker på mitt missnöje med Wii. Det ena blev uppenbart ganska tidigt och det var att kontrollerna inte alls motsvarade mina (och alla andras) förväntningar. Istället för ett utmärkt sätt att styra vissa spel på, blev det hela mycket av ett skämt i många spel. Speciellt sportspel passar utmärkt till rörelsekänsliga kontroller, men tillverkare envisads med att lägga in helt poänglösa skakningar och viftningar i nästan alla spel. Jag förstår dem visserligen på ett sätt, det finns ju nästan inga knappar, så valet att köra traditionellt med knapptryckningar är ibland omöjligt.

Det andra som jag stör mig på märks mer och mer ju längre tiden går. Wii har inte tillräckligt kraftig hårdvara för att klara av mer krävande spel och därmed struntar de större tillverkarna i Wii. Fast det jag irriterar mig på allra mest är kanske snarare tillverkarna än Nintendo ändå. När väl ett spel ska släpps till alla tre stora konsolerna (Wii, 360, PS3) så ska utvecklarna för fan se till att spelet håller samma kvalitet överallt! Två praktexempel på senare tid är Need For Speed: Hot Pursuit samt Top Spin 4 där spelen enligt Metacritic (som sammanställer recensioner) har ett snittbetyg på 82-89 av 100 för Xbox 360 och PlayStation 3 och 50 respektive 54 för Wii. Exakt samma omslagsbild och samma titel på spelen. Men är det samma spel? Knappast.

Här nedan kommer lite saker som, enligt mig, Nintendo ska bygga vidare på och vad de ska skrota till nästa konsol.

Gör om eller gör rätt:

  • Gör konsolen så pass kraftfull att den fixar krävande spel i upplösningen 1920×1080 (1080p, ”Full HD”). Detta är ett rent måste för att få de stora, grafikkåta spelutvecklarna med sig.
  • Uppdatera rörelsekontrollerna så att det fungerar som man trodde det skulle göra till Wii, dvs att exakt det sättet man rör kontrollerna i verkligheten registreras korrekt av konsolen (även snabba rörelser).
  • Kontrollen bör uppdateras och vara mer som en traditionell  (och ergonomisk) kontroll med knappar. Lite i stil med en GameCube-kontroller som går att dela på och som då är rörelsekänslig. Allting trådlöst överallt naturligtvis.
  • Bakåtkompatibel med GameCube och Wii (samt alla VC- och WiiWare-spel). Gärna att man kan läsa in alla sina gamla GC- och Wii-skivor så de sparas på en hårddisk istället, så slipper man rota fram gamla skivor hela tiden.
  • Det ska gå att spela upp DVD-filmer (och gärna Blu-Ray).
  • Snuttifiera inte hela konsolen. Att vissa spel är gulliga och lite barnsliga är helt okej, men inte att hela upplevelsen är det.
  • Höj kraven på andra utvecklares spel, annars dras hela Nintendos image ner i skiten. Det släpps så jävla många skitspel att man blir mörkrädd.
  • Bort med skivor av alla slag (DVD/Blu-Ray) som är segstartade och låter för mycket. Bättre att släppa spelen på kassetter igen (i modern tappning såklart, alltså snabba minneskort eller liknande).
  • Allting online måste bli bättre. Själv har jag inte spelat något online, men av det man hör måste Nintendo göra en ordentlig uppryckning här. Det måste bli enklare men även mer självklart att man ska vara uppkopplad med sin konsol.

Kom igen nu Nintendo, annars vet jag en som skaffar sig en konsol av annat märke… också.Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
DSC_5013
IMG_4303
DSC_1237
DSC_4962
IMG_1294
DSC_2937
DSC_1286
DSC_5527
DSC_6084
Arkiv
Kategorier