E3 2012 – Sammanfattning

torsdag, 7 juni 2012

Ännu ett år, ännu en E3-mässa, där framförallt Nintendo, Microsoft och Sony slåss om att vara… ja, jag vet inte riktigt. Inte bäst i alla fall. De verkar slåss om att inte vara sämst, eller att svika sina fans minst.

Det blir allt tydligare för varje år som går att förväntningarna som byggs upp på Internet innan varje E3 inte går att nå upp till. Rykten och halvsanningar sprids som en löpeld bland spelsidor och dess forum och kommentarsfält. Oftast slutar det såklart i ”katastrof” för att inte ”det och det” visades upp.

Ibland undrar man ju vad företagen tänker också. De måste väl ändå veta att de personer som tittar på E3 och följer nyheterna därefter är de som har spelande som hobby. Inte många i den publiken är intresserad av spel inriktade mot barn och pensionärer, de vill heller inte se hur man röststyr Microsofts sökmotor Bing via Kinect. De som är intresserade vill se nya, spännande, innovativa spel som överraskar.

Microsoft

Kommer inte ihåg mycket, men Usher gjorde i alla fall reklam för en ny låt. Sen var det mycket prat om att man kunde få extra information till sin mobil medan man kollade på en tv-serie. Någonting om att komma åt en massa musik och tillslut sas att man kunde se en massa sporter – förmodligen bara om man bor i Nordamerika(?).

Ja just ja, sen visades det upp några uppföljare till deras vanliga spelserier. Halo 4 såg extremt mycket ut som Metroid Prime. Har det alltid gjort det? Jag som inte är insatt blev lite förvånad faktiskt.

Nämnde jag att Usher gjorde reklam för sin låt?

Sony

För det första borde Sony stämmas för vilseledande reklam. Deras reklamfilmer för Wonderbook, någon slags interaktiv sagobok, visar barn som bläddrar och tittar i en bok där det ser ut att hända både det ena och det andra. I verkligheten händer allt såklart på skärmen, men inte fan visas det i reklamen.

Förutom det var väl de flesta spelen precis som alla andra nuförtiden. Förstapersonsperspektiv där krigsspelshjältar bär ett enormt vapen och övriga hjältar kan ta ihjäl folk med bara händerna. Extremt mycket filmkänsla med många scener som spelaren inte kan påverka, mycket action med explosioner eller skjutande, väldigt mycket blod och våld. För det mesta är det en urtuff manlig hjälte som av någon anledning alltid pratar via radio med en kvinnlig medhjälpare.

Inte för att jag kommer ihåg mycket, men Sony hade överlag en något bättre presentation än Microsoft. De visade åtminstone upp spel. T.ex. en exakt kopia av Nintendos Super Smash Bros. fast med Sony-karaktärer såklart.

Nintendo

Fokus för mig ligger alltid på Nintendo då jag aldrig ägt Playstation eller Xbox. Fokus för Nintendo detta året var Wii U och pressen var enorm på att visa upp en massa häftiga spel som utnyttjade den nya styrplattan – Wii U GamePad – på unika sätt.

Det gick väl inte så bra, kan vi säga.

Pikmin 3 samt New Super Mario Bros. U var väntat men ändå trevligt. Sen gick luften ur lite grann. Visst visades en hel del spel, men många var tidigare PS3/X360-spel eller inget unikt för Nintendo.

Nintendo själva avslutade med spelet Nintendo Land, en nöjespark med Nintendotema, vilket ska visa upp den nya kontrollen i stil med hur Wii Sports gjorde för Wii. Tanken är nog god men själva presentationen var alldeles för långdragen och detaljerad.

Framförallt var det avsaknaden av ett riktigt storspel som blev Nintendos fall den här gången. Inget Zelda, inget Metroid, inget Mario Kart, inget F-Zero, inget 3D-Mario, inget Donkey Kong Country osv osv.
Det hade förmodligen räckt med att bara visa upp en liten trailer och säga att det kommer nån gång i framtiden.

Just det, Wii Fit U kommer också, vilket min sambo tyckte lät som ”We Fuck You”. Det tror jag sammanfattar vad Nintendos fans tyckte var själva kärnan i presentationen.

Den här gången väntar jag ett tag på att skaffa nästa Nintendo-konsol. Det känns inte helt bra detta.

Ubisoft

Det var egentligen inte någon av de tre stora som stal showen. Ubisoft hade överlag den bästa presentationen och framförallt Watch Dogs såg ruskigt snyggt ut.Lämna en kommentar

Henriks Fotohörna
IMG_2273
DSC_0338
DSC_0266
IMG_3211
DSC_2746
DSC_1432
DSC_5041
DSC_5683
DSC_4149
Arkiv
Kategorier