Del 1 – Inledning

måndag, 18 maj 2009

Först och främst

Det finns ingen kamera som automatiskt tar bra bilder (hittills). En kamera kan underlätta när man fotograferar, men i slutänden är det fotografens skicklighet som bestämmer om det blir bra eller dåliga bilder.

Är du en av dem som väljer kamera efter färg och form och är glad bara kameran tar bilder? Då är det nog dags att sluta läsa här och istället gå och köpa en snygg och billig kamera.

Ni andra som vill veta mer om skillnader på olika sorters kameror och funktioner fortsätter läsa.

Utbud just nu (våren -09)

I den här serien tänkte jag dela upp kamerorna i fyra olika kategorier:

  • Systemkamera, som har utbytbara objektiv, kallas även digital spegelreflexkamera eller DSLR
  • Superzoomkamera kommer jag benämna de ”systemkameraliknande” kamerorna med fast men mångsidig optik som klarar allt från vidvinkel till telefoto
  • Kompaktkamera, som namnet antyder en liten kamera som är lätt att ta med överallt
  • Mobilkamera – i stort sett standard idag att man får en inbyggd kamera i sin nya mobil

En systemkamera går att få för samma pris som en lite dyrare kompaktkamera. Mobilkamerorna börjar få 5, 8 och ännu fler Megapixlar. Kompaktkamerorna blir mindre och pixelantalet börjar komma upp i 15 miljoner. Det finns hyfsat kompakta superzoom-kameror med 26 ggr optisk zoom.

Jaha… så vad är bäst?

Vad ska man välja, vilken kamera är bäst?

Det är sällan man kan säga att en viss kamera är den bästa. Allting beror ju på vad man ska ha den till, hur mycket den får kosta och vad man kan tänkas kompromissa med. För kompromissa måste man, man kan inte få allt.

Om man vill ha koll på vad man får när man ska köpa en ny kamera finns det många begrepp som kan vara bra att känna till. Vill man dessutom ha lite mer kreativ kontroll när man fotograferar ska man först och främst välja en kamera som tillåter manuella inställningar. Sen är det bra om man vet vad de olika inställningarna betyder.

>> Del 2 – Viktiga begrepp och inställningar

Henriks Fotohörna
IMG_3966
DSC_0550
IMG_4384
DSC_5797
DSC_0960
IMG_3951
IMG_0065
DSC_0227
DSC_1003
Arkiv
Kategorier