Del 3 – Megapixlar: storleken HAR betydelse

fredag, 12 juni 2009

Ska man marknadsföra tekniska prylar fungerar det bäst med ett nytt modeord och tillhörande siffra som höjs för varje ny modell som kommer ut. Vanliga personer brukar inte ha jättebra koll på vad det innebär egentligen, men ju högre siffror desto bättre, eller hur?

När det gäller kameror har det varit megapixlar som ska visa hur bra kameran är. Självklart finns det många fler faktorer som bestämmer hur bra kameran är, men ändå ältas det om dessa megapixlar.

Blir bilderna dubbelt så bra med dubbelt så många megapixlar? Knappast, ibland kan bilderna till och med bli sämre.

Vad är en pixel och vad är megapixlar?

Digitala bilder är uppbyggda av en mängd pixlar. En pixel, eller bildpunkt som det också kallas, är den minsta detaljen i en bild. Helt enkelt en liten färgad ”prick” (fyrkant).

En bild kan till exempel ha 1280 pixlar på bredden och 1024 på höjden. Man kan då räkna ut det totala antalet pixlar genom att multiplicera de båda talen.
1280 x 1024 = 1310720 = 1,3 miljoner pixlar. Eller 1,3 megapixlar (MP), eftersom mega betyder just miljon.

Dubbelt så många megapixlar

En sak att tänka på är att bara för man dubblar antalet megapixlar betyder inte det att man får dubbelt så många pixlar både i sidled och höjdled på en bild. För att räkna lite på det har jag tagit en kamera som har 2816 x 2112 pixlar (5,95 MP) och en 12 MP-kamera med bildstorleken 4000 x 3000.

Skillnad bredd: 4000 / 2816 = 1,42 (ökning med 42%)
Skillnad höjd: 3000 / 2112 = 1,42 (ökning med 42%)

Visst kan man få något mer detaljerade bilder, men pixlarna i en riktning är alltså långt ifrån dubbelt så många, inte ens 50% mer.

Storleken har betydelse

Det är knappast bara megapixlar som styr kvaliteten på bilderna. Själva optiken spelar roll, det gäller ju att objektivet väldigt noggrant samlar ljuset så alla detaljer syns. Har man en systemkamera kan man själv bestämma, i samråd med sin plånbok, hur proffsig optik man ska ha.

Men det finns ytterligare en sak som har påverkan på bildkvaliteten, och den vet man förmodligen inte om som vanlig konsument. Det är storleken på bildsensorn.
Där har storleken betydelse… ju större desto bättre.

SensorstorlekarKompaktkamerorna måste ha en mindre bildsensor för att ha möjlighet att vara just kompakta. Systemkameror har en mycket större sensor som (för de modeller jag pratar om) kan gå ända upp till fullformat. Mer vanligt om man har exempelvis en Nikon- eller Canon-kamera är en storlek som heter APS-C. På bilden här bredvid ser du skillnaden i storlek på olika bildsensorer.

För att hålla det enkelt kan man säga att ju tätare pixlarna sitter på en sensor, desto mer brus blir det i bilden. Mer brus redan från början gör så att man inte kan öka känsligheten på sensorn (med ISO-värdet) speciellt mycket innan bilden är helt oanvändbar.

Detta innebär alltså att en större sensor ger både renare bilder från början och möjlighet till ett högre ISO-värde, vilket kan vara guld värt när man fotograferar i mörkare miljöer.

Intressant är att jämföra hur många pixlar per cm² som registreras på en sensor för en systemkamera mot en kompaktkamera. Systemkameran Nikon D80 har till exempel 2,7 MP/cm² medan kompaktkameran Canon IXUS 870 IS har hela 35,1 MP/cm².

Hade systemkamerans sensor haft samma täthet som kompaktkameran skulle den ha 131 megapixlar!

Hur många megapixlar behöver man?

Nu kanske det låter som att fler megapixlar är helt meningslöst, men så är inte fallet. Så länge kvaliteten inte försämras är fler megapixlar bara bra. Med många pixlar kan man exempelvis beskära sin bild och ändå ha bra med detaljer kvar.

Man kanske också vill trycka upp papperskopior från sina digitala bilder och för stora planscher är många megapixlar nödvändigt för att behålla en bra kvalitet. Det behövs dock inte så många megapixlar man kanske kan tro för de mindre storlekarna.

Här följer en liten rekommendation för minsta antalet megapixlar för några pappersstorlekar:

  • För de vanliga papperskopiorna (11 x 15 eller 10 x 15 cm) räcker 2 MP
  • För A4-storlek (ca 20 x 30 cm) – 3 MP
  • A3 (ca 30 x 40 cm) – 4 MP
  • 70 x 100 cm – 8 MP

Kom också ihåg att ju större bild desto längre ifrån brukar man stå när man betraktar den, därmed krävs det inte lika mycket detaljer på större bilder.

Ska man ha väldigt bra kvalitet på bilderna kan man åtminstone upp till A3-storlek som en tumregel multiplicera antal centimeter med 100 för att få hur många pixlar man bör ha. Exempelvis skulle då en bild på 20 x 30 cm kräva 2000 x 3000 = 6 megapixlar.

>> Del 4 – Brus och skärpedjup i praktiken

Henriks Fotohörna
DSC_0801
DSC_1108
IMG_4139
DSC_1355
DSC_5828
oIMG_2194
IMG_4612
DSC_5527
DSC_0567
Arkiv
Kategorier