Spelinformation och instruktioner

söndag, 19 oktober 2008

LineUp Logo

[Startsida] [Nedladdning och installation] [Spelinformation och instruktioner]

Gäller version: 1.10

Vad spelet går ut på

LineUp går ut på att samla poäng, ju fler desto bättre. Det gör man genom att välja två figurer att byta plats på så det bildas ”linjer” med 3 i rad eller mer av en och samma figur. Klarar man en linje (som kan vara både vågrät eller lodrät) försvinner den och nya figurer faller ner. Det gäller dock att göra detta så snabbt som möjligt.

Längst ner på skärmen finns en mätare som minskar snabbare och snabbare ju längre tid man spelar. Man ökar på mätaren genom att klara av linjer och om mätaren kommer upp i toppen byter man till nästa nivå. Fördelen med att byta nivå är att man får mer poäng för linjerna, nackdelen är att mätaren börjar om på mitten.

Spelet är över när mätaren har tagit slut.

Hur man spelar

Välja speltyp och inställningar
I huvudmenyn väljer man ”Settings” för att kunna ställa in bland annat ”Game Length”, dvs hur lång en spelomgång ska vara. Det finns Long, Medium och Short (lång, medel, kort) spellängd att välja mellan och skillnaden är i stort sett hur snabbt mätaren minskar från början. Nybörjare bör välja lång från början, det går säkert snabbt nog ändå. Experter kan försöka kämpa så länge som möjligt i den korta varianten.

En annan viktig sak under menyn Settings är att man kan välja om textinformationen ska vara på engelska eller svenska. Om engelskan är lite rostig; välj Text Language: SWE.

Starta ett nytt spel
I menyn på startsidan väljer du ”Start Game” för att starta en ny spelomgång med de inställningarna som finns under ”Settings”-menyn.

Byta plats på figurer
Ett sätt att byta plats på två figurer är att först klicka på den ena och sedan på den andra. Ett snabbare sätt är att klicka på den ena figuren och hålla inne musknappen medan man drar muspekaren till den andra.
Observera att man bara kan byta plats på figurer när spelfältet är stilla, inte medan nya figurer rasar ner.

Pausa spelet (och komma igång igen)
Spelet pausas:

  • Manuellt när man trycker antingen på Mellanslag, bokstaven P eller knappen Esc (Escape)
  • Automatiskt när spelfönstret förlorar fokus (t.ex. när man växlar till ett annat program)

Komma igång efter paus:

  • Trycka Mellanslag, bokstaven P eller knappen Esc (Escape)

Avbryta ett spel och återgå till menyn
För att avsluta mitt i ett spel och komma tillbaka till startsidan pausar du spelet (se punkten ovan) och trycker sedan antingen på bokstaven Q eller på texten ”Back to main menu” i vänsterspalten.

Kolla highscore-listan
Från startsidan väljer du ”Highscores” för att se de 8 bästa poängplockarna i tre olika listor – en för varje spellängd. Den listan ser du även efter varje avslutad spelomgång. Du kommer tillbaka till menyn igen genom att klicka på texten ”Back to main menu” i vänsterspalten.

Efter avslutat spelomgång (Game Over)
När en spelomgång är klar och du har fått Game Over får du se om du har fått tillräckligt med poäng för att ta dig in på highscore-listan eller ej. Har du inte fått tillräckligt med poäng får du veta detta och se din statistik för omgången. För att komma till highscorelista trycker du Enter. Om du däremot har tagit dig in på listan får du skriva in det namn du vill ska synas på listan. Max 8 bokstäver (A-Z) eller siffror är det som gäller. Man kan sudda ut bokstäver som vanligt med Backsteg. Det namn som senast skrevs in på listan sparas till nästa gång men kan naturligtvis suddas ut och ändras.

Hur poängräkningen går till

Poängräkningen är ganska avancerad men här kommer en någorlunda korrekt förklaring:

De linjer man själv ordnar genom att byta plats:
Baspoäng för en ”trea” (3 i rad) är 50, för en ”fyra” är det 500 och en ”femma” får man 2000 för. Baspoängen multipliceras sedan med den nivån man är på, så på nivå 3 får man alltså 50 * 3 = 150 poäng för en ”trea”.

De linjer man får ”automatiskt” efter nya figurer faller ner:
Det är nu det börjar bli krångligt, så förklaringen som kommer här stämmer bara när alla linjer är ”treor”.

Om man har lite tur får man ytterligare linjer automatiskt när figurer ramlar ner i de tomma hål som blir när man får bort linjer. För de automatiska linjerna får man extrapoäng utöver den vanliga poängen. Poängen multipliceras nämligen med 1,4 från föregående poäng.
Ett exempel gör det något lättare att förstå:
Du är på nivå 1 och ordnar själv första trean och får 50p. Figurer rasar ner och du får ytterligare en trea automatiskt och får då 50 * 1,4 = 70p för den. Mer figurer faller ner i tomma hål och nästa trea är ett faktum. För den får du 70 * 1,4 = 98p (eller 50 * 1,4²).

Bästa taktiken för höga poäng

Svaren på nedanstående frågor kommer snart!

  • Är det bättre att få en fyra eller dubbla treor på ett drag?
  • Finns det fördelar att inte gå upp i nivå så snabbt man kan?
  • Leta efter drag långt ner eller långt upp på spelplanen, vad är bäst?

Ställ gärna egna frågor via kommentarerna.

Henriks Fotohörna
oIMG_3116
IMG_3397
DSC_2285
DSC_0984
IMG_1557
DSC_1121
DSC_4689
IMG_3697
DSC_1144
Arkiv
Kategorier